Zaprtje med nosečnostjo: pogosta težava s preprostimi rešitvami

Nosečnost je čudovito obdobje v življenju ženske, vendar pa lahko s seboj prinese tudi nekatere neprijetnosti. Ena od pogostih težav, s katerimi se soočajo nosečnice, je zaprtje. Ta lahko negativno vpliva na kakovost življenja in povzroči dodatne zaplete. Zato pravočasno spoznajte rešitve za lajšanje zaprtja in preprečevanje njegovega pojava.
Kaj je zaprtje med nosečnostjo

Kaj je zaprtje med nosečnostjo?

Zaprtje ali zaprtost pomeni zmanjšanje števila odvajanj v primerjavi z normalnim odvajanjem pri zdravih ljudeh, pri odraslih je to od trikrat na dan do trikrat na teden

Drugi pomembni znaki zaprtja so tudi:

  • težje odvajanje blata,
  • trdo ali grudasto blato,
  • napenjanje ali napet trebuh in
  • nepopolno iztrebljanje blata.

Najpogosteje imajo ženske težave z zaprtjem v prvem (35 %) in drugem (39 %) trimesečju, nekoliko manj v tretjem trimesečju (21 %), zaprtje pa je lahko prisotno tudi po porodu (17 %).1

Raziskave so tudi pokazale, da če je ženska imela težave s prebavo že pred nosečnostjo, so se te med čarobnim obdobjem le še poslabšale. Če pa težav ni imela, se te velikokrat prvič pojavijo prav med nosečnostjo.

Zaprtje ali zaprtost pomeni zmanjšanje števila odvajanj v primerjavi z normalnim odvajanjem pri zdravih ljudeh, pri odraslih je to od trikrat na dan do trikrat na teden.

Vzroki zaprtja med nosečnostjo 

Med nosečnostjo so ženske bolj dovzetne za zaprtje zaradi fizioloških in anatomskih sprememb v telesu.1,3

Hormonske spremembe

Med nosečnostjo, še posebej v prvih mesecih, je vpliv hormonov izjemen. Takrat se zviša raven hormona progesterona, ki sprošča gladke mišice črevesja in upočasni njegovo gibanje. To pomeni, da se hrana počasneje prebavlja in da se iz blata absorbira več vode, kar ga naredi bolj suhega in trdega. Poleg tega se zniža raven hormona motilina, ki spodbuja krčenje črevesja in pospešuje izločanje blata.

Pritisk maternice

Z vsakim mesecem je maternica večja in pritiska na debelo črevo, kar ovira prehod blata. To lahko še dodatno upočasni gibanje črevesja in povzroči zaprtje. 

Uporaba zdravil

Nekatera zdravila lahko povzročijo ali poslabšajo zaprtje. Med njimi so najpogostejša zdravila z železom, ki jih nosečnice jemljejo zaradi slabokrvnosti. Točnega vzroka še ne poznamo, vendar strokovnjaki domnevajo, da železo veže vodo nase, zato se blato strdi in to lahko povzroči zaprtje.  
Druga zdravila, ki lahko povzročijo zaprtje, so antacidi, opioidni analgetiki, antidepresivi in nekateri antihistaminiki.

Neustrezna prehrana

Prehrana z malo vlakninami lahko prispeva k nastanku zaprtja. Vlaknine so pomembne za normalno delovanje črevesja, saj v vodi nabreknejo in tako povečajo volumen blata ter spodbujajo njegovo gibanje. 

Dehidracija

Tekočina je potrebna za ohranjanje mehkobe blata in preprečevanje njegovega izsuševanja. Brez tekočine lahko blato postane majhno, trdo in v obliki kroglic. Če nosečnica ne uživa dovolj tekočine, se lahko blato zgosti, kar lahko povzroči zaprtje.

Premalo telesne dejavnosti

Gibanje je koristno za spodbujanje prebave in gibanja črevesja.
Če je nosečnica premalo telesno aktivna ali ima omejitve pri gibanju, se lahko to odrazi na njenem odvajanju blata. Telesna aktivnost pomaga tudi pri sproščanju stresa in napetosti, ki tudi lahko vplivata na delovanje črevesja.

 

 

Kako olajšati zaprtje med nosečnostjo?

Zaprtje v nosečnosti je mogoče preprečiti ali omiliti z nekaj preprostimi ukrepi:

•    Uživajte več vlaknin. Vlaknine so kompleksni ogljikovi hidrati, ki jih telo ne more prebaviti, zato ostanejo v črevesju in pomagajo pri izločanju blata. 
Priporočljivo je, da zaužijete vsaj 25 do 30 gramov vlaknin na dan. 
Vlaknine se nahajajo v različnih živilih, kot so stročnice in druga zelenjava, ovseni kosmiči, polnozrnata žita in sadje. 

•    Pijte veliko tekočine. Tekočina je nujna za ohranjanje mehkobe blata in preprečevanje izsuševanja. 
Popijte vsaj dva litra tekočine na dan, pri čemer izberite vodo ali nesladkane sadne sokove. 
Izogibajte se alkoholu in kavi, saj lahko povzročita dehidracijo.

•    Redno telovadite. Telesna aktivnost spodbuja prebavo in gibanje črevesja ter pomaga pri sproščanju stresa in napetosti. 
Gibajte se vsaj pol ure na dan, pri čemer izberite zmerno vadbo, ki vam ustreza in ne povzroča nelagodja. 
Primerne oblike vadbe za nosečnice so hoja, plavanje, joga ali pilates.

•    Načrtujte odvajanje blata. Pomembno je, da nosečnica posluša signale svojega telesa in ne zadržuje blata, ko čuti potrebo po odvajanju. Če to počne prepogosto ali predolgo, se lahko blato še bolj zgosti in oteži izločanje. 
Priporočamo, da vzpostavite reden ritem odvajanja blata ter si zanj vzamete dovolj časa in miru. 
Zanimivo: na stranišču pomaga, če spremenite svojo držo ali se uprete s stopali, ki jih imate na majhnem stolčku ali podstavku, saj to olajša pritisk na danko in izločanje blata.

•    Izdelki, ki so na voljo v lekarni. V nekaterih primerih lahko posežete po prehranskih dopolnilih, blagih odvajalih ali medicinskih pripomočkih, ki so varni za uporabo med nosečnostjo. 

Prva izbira za zdravljenje zaprtja po smernicah za otroke in odrasle je učinkovina makrogol 4000, ki jo vsebuje izdelek WAYA Lax Junior.4,6

Pred uporabo izdelkov za lajšanje zaprtja se vedno posvetujte z zdravnikom, saj tako lahko izključite resnejša stanja, hkrati pa nekatere rešitve morda niso primerne za vse nosečnice. 

    Pomembno je, da nosečnica posluša signale svojega telesa in ne zadržuje blata, ko čuti potrebo po odvajanju

    Odpravite zaprtje med nosečnostjo na nežen in učinkovit način z izdelkom WAYA Lax Junior.WAYA Lax Junior deluje tako, da zmehča blato, olajša izločanje in ureja delovanje črevesa. Medicinski pripomoček v obliki peroralne raztopine vsebuje makrogol 4000, aktivno sestavino za zdravljenje zaprtja, ki je prvi izbor po smernicah za otroke in odrasle.

    Kdaj poiskati zdravniško pomoč pri zaprtju med nosečnostjo?

    Zaprtje v nosečnosti je večinoma neškodljivo in takrat si lahko pomagate z izdelkom WAYA Lax Junior. Vendar pa poiščite zdravniško pomoč, sploh če imate tele težave:

    • hudo zaprtje, ki traja več kot en teden kljub uporabi odvajal,
    • krvavitev iz danke, ki lahko kaže na analno razpoko, hemoroide ali resnejše stanje,
    • huda bolečina v trebuhu, ki lahko kaže na črevesno obstrukcijo ali drugo zapleteno stanje,
    • slabost, bruhanje, izguba apetita ali hujšanje, ki lahko kažejo na resno motnjo prebave ali presnove,
    • sprememba barve ali vonja blata, ki lahko kažejo na okužbo ali vnetje črevesja.

     

     

    Literatura

    1. Derbyshire et al. Diet, physical inactivity and the prevalence of constipation throughout and after pregnancy. Matern Child Nutr. 2006 Jul;2(3):127-34.
    2. Cullen G, O'Donoghue D. Constipation and pregnancy. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2007;21(5):807-18
    3. Bradley et al. Constipation in pregnancy: prevalence, symptoms, and risk factors. Obstet Gynecol. 2007 Dec;110(6):1351-7.
    4. Lindberg et al. World Gastroenterology Organisation. World Gastroenterology Organisation global guideline: Constipation--a global perspective. J Clin Gastroenterol. 2011 Jul;45(6):483-7.
    5. Tabbers et al. Evaluation and treatment of functional constipation in infants and children: evidence-based recommendations from ESPGHAN and NASPGHAN. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014 Feb;58(2):258-74.
    6. Serra et al. European society of neurogastroenterology and motility guidelines on functional constipation in adults. Neurogastroenterology & Motility. 2020; 32: e13762.
    back to top