Ste med potovanji pogosto zaprti? To so štirje razlogi, zakaj se to dogaja!

Končno je tukaj – težko pričakovani dopust! Čas, da se sprostite, uživate in obiščete čim več izjemnih krajev. Če pa se med počitnicami vaše število obiskov stranišča zmanjša ali jih sploh več ni, se verjetno spopadate z zaprtjem. Preverite, zakaj do tega pride in kako si lahko pomagate.
Zaprtje med potovanjem je pogosta motnja

Zaprtje med potovanjem

Med potovanjem ali pri drugi spremembi okolja lahko pride do akutnega zaprtja. Po nekaterih podatkih se skoraj 40 % ljudi na potovanjih pritožuje zaradi zaprtja.*

To pomeni, da se za krajši čas zmanjša število odvajanj v primerjavi z normalnim odvajanjem doma.

Poleg redkega in težjega odvajanja lahko zaprtje spremljajo tudi bolečine in trdo blato, kar vodi do slabšega razpoloženja ali v najhujših primerih celo do uničenega potovanja. Zato je pomembno, da si takrat znate čim boljše pomagati. 

* Duboc et al. J Clin Gastroenterol. 2020 May-Jun; 54(5): 405–14.

Poleg redkega in težjega odvajanja lahko zaprtje spremljajo tudi bolečine in trdo blato, kar vodi do slabšega razpoloženja ali v najhujših primerih celo do uničenega potovanja.

Zakaj se pojavi zaprtje med potovanjem?

Strokovnjaki za prebavo domnevajo, da je vzrokov za zaprtje pri spremembi okolja več:

  1. Spremembe v cirkadianem ritmu (naši notranji uri)
  2. Prevozi in telesna dejavnost
  3. Prehrana in premajhno uživanje tekočin
  4. Stres 

Vzroki za zaprtje v času potovanj

 

1. Spremembe v cirkadianem ritmu

Cirkadiani ritem so vse fizične, mentalne in vedenjske spremembe, ki jih občutimo v 24-urnem ciklu. Nanj najbolj vplivata svetloba in tema, a tudi stres, hrana, okolica in telesna dejavnost.

In prav na potovanju se vsi ti dejavniki lahko popolnoma spremenijo. Nov urnik spanja, več ali manj telesne dejavnosti, drugi časovni pas in druge spremembe v dnevu. 
Naš cirkadiani ritem se zato poruši in z njim tudi naš ritem odvajanja.

WAYA nasvet: Poskusite se držati podobnega urnika spanja kot doma, jejte redno in ob enakem času vsak dan, ne zadržujte blata in se izogibajte prekomernemu stresu.

2. Prevozi in telesna dejavnost

Do naše sanjske destinacije moramo seveda najprej priti. To lahko od nas zahteva več ur sedenja v avtu, na vlaku, na letalu ali v drugem prevoznem sredstvu.

Dolgotrajno sedenje lahko močno vpliva na našo zmožnost odvajanja, saj ta zahteva telesno dejavnost. Nezdravi prehrana in pijača na poti pa lahko to še poslabšata in nas napihneta

    WAYA nasvet: Na daljši poti se večkrat ustavite in pretegnite, sprehodite ali naredite nekaj vaj za roke in noge. Izogibajte se gaziranim pijačam in hrani, ki vas napihne.

     

    Zaprtje med potovanjem nas lahko neprijetno preseneti

     

    3. Hrana in tekočina

    Le kdo ne uživa v preizkušanju lokalne kulinarike? A nova hrana lahko vpliva na naše črevesje, kar je lahko vzrok za razvoj zaprtja.

    Poleg hrane pa lahko na počitnicah hitreje spijemo tudi alkoholno pijačo ali pa pozabimo na vnos tekočine. To lahko vodi do dehidracije in povečane možnosti za zaprtje.

    WAYA nasvet: Na pot vedno vzemite stekleničko za vodo in svoje najljubše zdrave prigrizke. Med potovanjem pa poleg uživanja lokalne hrane poskrbite za primeren vnos vlaknin (zelenjava in sadje) in tekočine.

    4. Stres

    Čeprav naj bi bila potovanja čas za nas in za sprostitev, na žalost tudi tam ne uidemo stresu. Na potovanju lahko na raven stresa vplivata dve vrsti dejavnikov: 

    • zunanji dejavniki, kot so samo potovanje, zamude, iskanje parkirnega prostora itd.;
    • notranji dejavniki pri posameznikih, ki ne marajo ali jim je neprijetno odvajati izven doma; ti odvajanje zadržijo ali prestavljajo, kar lahko vodi do zaprtja.

    WAYA nasvet: Na zaprtje se pripravite že doma in v potovalko dodajte odvajala, ki vam bodo učinkovito pomagala. Priporočamo osmozna odvajala, na katera se telo ne navadi ter jih dobro prenaša.

    WAYA Lax vam olajša zaprtje med potovanjem

    Pri zaprtosti na potovanju uporabite izdelek WAYA Lax za odrasle, ki vsebuje makrogol 4000** , ima prijeten okus po citrusih ter je v priročnem pakiranju  za na pot v obliki vrečic, ki omogoča posamezno odmerjanje. 

    Makrogol 4000 je osmozno odvajalo, ki deluje tako, da nase veže vodo in s tem zmehča blato ter olajša njegovo izločanje. Prednost te vrste odvajal je, da se telo nanje ne navadi, hkrati pa so učinki vidni v 24 do 72 urah.

    Makrogol 4000 je prva izbira zdravljenja zaprtja po svetovnih in evropskih smernicah za odrasle, saj zmehča blato, olajša izločanje in ureja delovanje črevesa.

     

     

    ** Makrogol se po smernicah za zdravljenje zaprtja priporoča kot prva vrsta simptomatskega zdravljenja pri otrocih in odraslih. Uživajo ga lahko tudi sladkorni bolniki. 

    back to top