Sproščen pristop k odvajanju od pleničk

Obstaja več metod za odvajanje otrok od plenic – od različnih metod, ki se osredotočajo na otroka, do hitrih in »učinkovitih« metod, ki delujejo v nekaj urah ali dnevih, do metod, s katerimi morate začeti že ob rojstvu otroka.
Metode za odvajanje od plenic

Verjetno ste prebrali naš članek »Od pleničke do stranišča – prvi koraki odvajanja od pleničk«  in ugotovili, da je vaš malček pripravljen na odvajanje od pleničk. Juhu! A dolgotrajni proces se sedaj šele začne.

Obstaja več metod za odvajanje otrok od plenic – od različnih metod, ki se osredotočajo na otroka, do hitrih in »učinkovitih« metod, ki delujejo v nekaj urah ali dnevih, do metod, s katerimi morate začeti že ob rojstvu otroka. 

Za katero se boste odločili, je popolnoma odvisno od vas, mi pa se bomo v tem članku osredotočili na prvo metodo, t. i. k otroku usmerjen pristop oziroma »sproščen pristop«.

Sproščen pristop lahko na kratko opišemo kot nežen, a strukturiran pristop, ki temelji na nagrajevanju in postopnem učenju.

Otroci se po metodi sproščenega pristopa v povprečju naučijo uporabljati stranišče ali kahlico po devetih mesecih ter povzroča najmanj nesoglasij med otrokom in starši.

Kako pristopiti k odvajanju od pleničk (v nadaljevanju predstavljamo navajanje na kahlico, a enakim korakom lahko sledite tudi za navajanje na stranišče): 

1.    Kahlico počasi predstavite otroku. Če se odločite za navajanje na kahlico, jo postavite na tla v kopalnici ali otroški sobi. V kopalnici jo lahko otrok uporablja skupaj z vami, v sobi pa se bo počutil bolj sproščenega.

2.    Za nekaj minut otroka oblečenega posedite na kahlico. Če je nemiren, ga ne kregajte. Raje skupaj preberite pravljico ali pripovedujte zgodbico, dokler se ne umiri. To ponavljajte en ali dva tedna.

3.    Naslednjih nekaj dni otroka brez pleničke po obroku posedite na kahlico. Takrat je želodček poln in so možnosti za kakanje največje. Vendar ne pritiskajte na otroka in ne zahtevajte, da mora takrat izločiti. Naj mu najprej postane udobno sedeti na kahlici brez pleničke.

4.    Otroka bo sedenje na kahlici vedno bolj zanimalo, zato ga lahko sedaj posedite nanjo tudi, ko je plenička polna ali jo je treba zamenjati. To ponovite večkrat na dan in otroku sproti razlagajte, da urin ali blato spadata v kahlico, zato tudi to počnete.

5.    Sčasoma boste tako otroka navadili, da uporablja kahlico zjutraj, takoj ko se zbudi, po obrokih in preden gre spat. Tudi če nič ne pride ven, ga pohvalite.

6.    Otrok je sedaj bolj samozavesten z uporabo kahlice, zato mu lahko za krajša obdobja slečete pleničko in ga spodbudite k samostojni uporabi kahlice. Če pozabi, ga čez dan večkrat prijazno opomnite. Morda mu boste morali pomagati tudi pri slačenju in oblačenju.

7.    Naslednjih nekaj tednov podaljšujte čas brez pleničke. Otrok naj doma nosi hlačke, ko ste zdoma, pa si lahko pomagate s hlačnimi pleničkami ali plenicami. S seboj vedno vzemite tudi kahlico.


 

8.    Če plenička ostane suha, ko ste zdoma, ko ste doma, pa otrok samostojno uporablja kahlico, lahko naslednji izlet pleničke pustite doma. Še vedno pa poskrbite, da lahko otrok hitro pride do stranišča ali kahlice, če ju potrebuje.
9.    Nadzorovanja izločanja ponoči se lotite šele takrat, ko je otrok popolnoma samostojen pri uporabi kahlice podnevi.
 

WAYA namig – vsakič, ko otroku uspe lulati ali kakati v kahlico, ga pohvalite ali nagradite. Če pride do nezgode, ga ne kregajte ali ne bodite jezni. Lužico počistite in ga prijazno opomnite, da naslednjič uporabi kahlico.

Izzivi med odvajanjem od pleničk

Odvajanje od pleničk od staršev zahteva veliko mero potrpežljivosti in razumevanja. Poleg nezgod, ki se lahko zgodijo, pa med odvajanjem lahko pride tudi do drugih izzivov, na katere je dobro biti pripravljen.

Izločanje takoj po uporabi kahlice: če otrok lula ali kaka takoj po uporabi kahlice, je lahko to znak, da se ne more sprostiti, ga je strah ali še ni pripravljen na odvajanje od pleničk. Poskusite ga sprostiti z branjem knjižic*  med uporabo kahlice. Če to ne zadostuje, znova poskusite z odvajanjem čez nekaj tednov.

 

Strah pred uporabo stranišča: majhni otroci imajo pogosto strah pred uporabo stranišča, saj mislijo, da jih bo potegnilo vase med izpiranjem ali da bodo padli v školjko. Takrat raje uporabite kahlico. Ko bo otrok samozavestno uporabljal kahlico, lahko počasi začnete z uvajanjem na stranišče. Izogibajte se uporabi nastavka oz. sedeža za stranišče, saj so pogosto nestabilni in še poglobijo strahove.

Nenadzorovano uhajanje urina: mnogi otroci ne znajo nadzorovati mehurja še dolgo po tem, ko uspejo večjo potrebo opraviti na kahlici. Ne skrbite. Še naprej pohvalite uspešne podvige, nadzor nad mehurjem bo kmalu sledil.

Zavračanje uporabe kahlice za večjo potrebo: kar do 20 % otrok ne želi kakati na kahlici ali stranišču. Razlogi za to so strah in tesnoba, prepiri s starši, težavnejši značaj ali boleče izločanje zaradi zaprtja. Na začetku lahko za kakanje uporabite pleničke, vendar v bližini kahlice in nadaljujte s sproščenim pristopom. Če je otrok zaprt, je treba najprej rešiti to težavo in šele nato nadaljevati z odvajanjem. Priporočamo, da preberete ta članek

Jeza ob splakovanju: mnogi otroci dojemajo svoje iztrebke kot del telesa in so nanje izjemno ponosni. To lahko vodi do jeze ob splakovanju, saj nočejo, da njihov dosežek izgine. Vzemite si čas, da otroku razložite, kaj iztrebki so in zakaj je potrebno splakovanje. Vsako uspešno splakovanje tudi ustrezno nagradite.

Stranišče uporablja le doma: velikokrat otroci nočejo izločati nikjer drugje kot doma. Druga stranišča so jim tuja in imajo lahko drugačen način uporabe, ki ga ne poznajo ali jih prestraši. Z navajanjem na druga stranišča začnite pri znanih osebah (babica, prijatelji) in ga na začetku vedno spremljajte. 

Nazaj k uporabi pleničk: med obdobji stresa se pogosto zgodi, da otrok ponovno začne nositi plenice. Največkrat je to ob rojstvu sorojencev, saj želijo pozornost pritegniti nase, ali v času večjih sprememb v družini – selitev, prehod iz zibelke v posteljo, nov skrbnik ali smrt bližnje osebe. Takrat ostanite mirni in potrpežljivi ter ustrezite želji po nošenju plenic. Poskrbite, da z otrokom preživite tudi veliko kakovostnega časa. Po nekaj dnevih poskusite pozornost usmeriti stran od plenic in spodbuditi otroka, da ponovno uporablja kahlico ali stranišče.
 

    Želimo vam veliko sreče in čim manj nezgod!

    V slovenščini lahko najdete knjižice na temo privajanja na stranišče, ki jih lahko berete otrokom med uporabo kahlice/stranišča:

    • A. De Petigny: Matevžu je uspelo
    • A. Macdonald: Umazani Berti in stranišče
    • B. Spathelf, S. Szesny: Mali škrat Plenicetat
    • E. Beaumont: Teo noče na kahlico
    • G. van Genechten: Velika knjiga o kahlici
    • H. Stellmacher: Rok ne potrebuje več pleničke
    • J. Gilbert: Navajanje na kahlico (vodnik)
    • J. Wiltshire: Grem na kahlico (vodnik)
    • Jana Vidovič: Vesela kahlica
    • R. Inserra: Kapitan stranišča (zvočna kartonka)
    • R. Inserra: Kraljična stranišča (zvočna kartonka)
    • Slavica Remškar: Medvedek, kaj delaš?
    • T. Corderoy, C. Pedler: Čas je za kahlico

     

    Literatura:

    1. The Perils and Pitfalls of Potty Training, Valerie Kimball, MD
    2. Toilet Training, Beth A. Choby, MD, and Shefaa George, MD
    3. Toilet Training: Common Questions and Answers, Drew C. Baird, MD, and Michael Bybel, DO, Carl R. Darnall Army Medical Center, Fort Hood, Texas, Adam W. Kowalski, MD, Winn Army Community Hospital, Fort Stewart, Georgia
    4. nijz.si/wp-content/uploads/2022/07/predsolski_otroci_prirocnik_za_izvajalce_vzgoje_za_zdravje.pdf
       
    back to top