Odvajala – že poznate makrogol?

Špela Vidmar, mag. farm.
Težave zaradi zaprtja so lahko izjemno neprijetne in vplivajo na našo kakovost življenja. Ker lahko prizadenejo tako otroke kot odrasle, je dobro poznati načine, da težave olajšamo, hkrati pa preprečimo pogostost zaprtja.
Kaj so odvajala

Zaprtje je pereč problem, ki se ne ozira na starost oziroma z leti njegova pogostost še narašča. Razširjenost zaprtja med otroci je približno 9,5-odstotna1 in se v številnih primerih nadaljuje v obdobje pubertete. 

Zaprtje je bolj pogosto pri odraslih, še posebej po 65. letu starosti2, saj se s težavo srečuje okoli 20 % odraslih po svetu.2

Zakaj razširjenost zaprtja narašča s starostjo?

  • Nezadosten vnos tekočine in vlaknin.
  • Manjša telesna aktivnost.
  • Sočasno ali pogostejše jemanje zdravil.
  • Anatomske nepravilnosti, ki lahko tudi otežijo odvajanje.2
     

Zaprtje je bolj pogosto pri odraslih, še posebej po 65. letu starosti2, saj se s težavo srečuje okoli 20 % odraslih po svetu.2

Kako si pomagati med zaprtjem?

Zdravljenja težav z zaprtjem se poskusimo najprej lotiti brez zdravil. Takšen pristop zahteva veliko časa, samodiscipline in volje, preden lahko vidimo prve rezultate. Največkrat se na ta način zdravljenja težav z zaprtjem spremeni naš življenjski slog, saj vključuje spremembe vedenja, prehrane, vadbe in urjenje obiska stranišča.2

 

Pazite! Nenaden povečan vnos vlaknin lahko tudi negativno vpliva na posameznika. Pojavijo se lahko bolečine v trebuhu in napihnjenost, zato je treba posebno pozornosti posvetiti počasnemu (5 g/dan) in ne nenadnemu dvigu vnosa vlaknin.3  

V zadnjih letih se ljudje vse bolj poslužujejo drugih načinov odpravljanja težav z zaprtjem, kadar ukrepi brez zdravil niso uspešni ali ne nudijo hitrih rezultatov. 

Med najbolj pogoste pristope zdravljenja z zdravili zagotovo sodijo odvajala, med katerimi jih je veliko na voljo v lekarnah brez recepta.

Kaj je odvajalo in katera odvajala poznamo?4

Odvajalo je snov, ki pospeši odvajanje blata iz telesa. Poznamo več različnih vrst odvajal, ki na različne načine lajšajo težave zaradi zaprtja .

1.    Mehčalci ali emolienti
Pomagajo pri odvajanju blata, saj ga zmehčajo in mu olajšajo pot skozi celotno črevesje. Mednje spadajo tekoči parafin in natrijev dokusat.

2.    Kontaktna odvajala ali stimulansi 
Ta vrsta odvajal poveča črevesno izločanje in gibljivost. Zmanjšuje tudi absorpcijo vode iz notranjosti črevesja, da blato ostane mehko in tako lažje potuje po telesu. Slabost teh odvajal je, da se telo na njih navadi. Sem uvrščamo ricinusovo olje, glicerol, bisakodil in druge.  

3.    Odvajala, ki povečajo prostornino črevesne vsebine 
Po zaužitju pomagajo zadržati tekočino v blatu ter tako povečajo njegovo težo in konsistenco. Primera odvajal za povečanje prostornine so prehranske vlaknine in metilceluloza (npr. laneno seme, pšenični otrobi) .

Pomembno je, da ob uporabi zaužijemo dovolj vode, da odvajala dosežejo svoj učinek. Pomanjkanje vode lahko povzroči napihnjenost in zaporo črevesja.

4.    Osmozna odvajala
Odvajala iz te skupine nase vežejo vodo in s tem zmehčajo blato ter olajšajo njegovo izločanje. Prednost te vrste odvajal je, da se telo nanje ne navadi. Sem uvrščamo magnezijevo mleko, laktulozo, sorbitol in polietilen glikol (PEG ali makrogol) ter druge. 

5.    Klistirna sredstva
Uporabljajo se za lajšanje zaprtja in čiščenje debelega črevesja. Skozi danko se v črevo vbrizgajo raztopine na vodni ali oljni osnovi, ki pomagajo iz črevesja odstraniti odpadne snovi. Uporabljajo se lahko sorbitol, glicerol, natrijev fosfat in druge raztopine.  

6.    Druga zdravila proti zaprtju

Osmozna odvajala nase vežejo vodo in s tem zmehčajo blato ter olajšajo njegovo izločanje. 

Kako med vsemi možnostmi izbrati kakovostno in učinkovito odvajalo?

1.    Priporočljivo je, da odvajalo kupite v lekarnah ali preverjenih spletnih lekarnah.
V lekarnah so zaposleni strokovni delavci, ki vam svetujejo primeren izdelek za vašo težavo, hkrati pa so izdelki v lekarnah bolj preizkušeni. Tako veste, da boste izbrali varno in učinkovito odvajalo, ki bo pripomoglo k vašemu zdravju.

2.    Pri izbiri odvajala je pomembno, da vzamete tisto, na katerega se telo ne navadi.
Pri dolgotrajni uporabi nekaterih odvajal se lahko telo nanje navadi in odvajanje brez njega zato sploh ni več mogoče . Zato priporočamo uporabo osmotskih odvajal, na katere se telo ne navadi in jih lahko uporabljamo dlje časa

3.    Izberite učinkovito odvajalo, ki vam bo pomagalo ohranjati urejeno delovanje črevesja.
Dokazano je, da makrogol uporabniki zelo dobro prenašajo, z manj napenjanja kot pri uporabi drugih osmotskih odvajal, na primer laktulozi. 

Od laktuloze je makrogol 4000 učinkovitejši pri izboljšanju pogostosti odvajanja in konsistenci blata. Učinki makrogola 4000 so vidni v 24 do 48 urah po prvem zaužitju. 

Pri kronični zaprtosti in za lajšanje težav zaradi zaprtja priporočamo uporabo izdelka WAYA Lax Junior*, ki vsebuje makrogol 4000**. 

Izdelek lajša težave zaradi zaprtja, kot so:

  • kronična zaprtost,
  • stanje vztrajne zaprtosti s kopičenjem blata v danki in/ali debelem črevesu (fekalom),
  • zaprtost z epizodičnimi ali kroničnimi kolikami. 

S svojim izvrstnim okusom breskve in aktivno sestavino makrogol 4000 je odlična izbira za pomoč otrokom od 6. meseca, saj deluje na več načinov:

  • nežno odvaja,
  • zmehča blato,
  • ureja delovanje črevesa.

Sebi in svojim najmlajšim boste tako nudili nežno podporo med neprijetnimi težavami. 
VIJA, WAYA, VEN!    

 

* Med nosečnostjo in dojenjem naj se uporabnice pred uporabo tega medicinskega pripomočka posvetujejo z zdravnikom. 
** Makrogol se po smernicah za zdravljenje zaprtja priporoča kot prva vrsta simptomatskega zdravljenja pri pediatričnih bolnikih in odraslih. Uživajo ga lahko tudi sladkorni bolniki in bolniki na dietah z nizko vsebnostjo natrija.

Literatura

  1. Rajindrajith et al. Childhood constipation: Current status, challenges, and future perspectives. World J Clin Pediatr. 2022 Sep 9;11(5):385-404.
  2. Vazquez et al. Epidemiology and management of chronic constipation in elderly patients. Clin Interv Aging. 2015 Jun 2;10:919-30.
  3. Daniali et al. An overview of interventions for constipation in adults. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2020 Aug;14(8):721-32.
  4. www.whocc.no/atc_ddd_index/, 19.6.2023
  5. Lyseng-Williamson. Macrogol (polyethylene glycol) 4000 without electrolytes in the symptomatic treatment of chronic constipation: a profile of its use. Drugs Ther Perspect. 2018;34(7):300-10.
  6. mediately.co/si/atcs/A06/zdravila-proti-zaprtju
back to top