Od pleničke do stranišča – prvi koraki pri odvajanju od pleničk

»Mami, oči …, sem žeeeee!« Uspešno odvajanje od pleničk je ena izmed najbolj znanih in pričakovanih prelomnic v otroštvu, tako za otroka kot za starše. Vendar pa ta velika sprememba lahko povzroči celi družini veliko stresa in skrbi. Nanjo se zato primerno pripravite, sledite našim nasvetom in predvsem z odvajanjem ne začnite prehitro.
Prvi koraki pri odvajanju od pleničk

Starši, ali že poznate ritem odvajanja svojega otroka?

Če je odgovor da, potem bo odvajanje veliko lažje, saj že veste, kdaj v dnevu pričakovati naslednjo polno pleničko ali kahlico! 

Starši morate predvsem biti pripravljeni tudi, da bo odvajanje lahko trajalo dlje časa. Vaš malček prav tako morda še ne bo fizično ali čustveno pripravljen na spremembo, kljub temu da so odvajanje uspešno prestali njegovi sovrstniki.

WAYA namig – dober termin za odvajanje od pleničk je poletje!

Kdaj začeti z odvajanjem od plenic?

Enoznačnega odgovora na to vprašanje žal nimamo. Otroci se namreč različno razvijajo in imajo različne potrebe.  

Večina otrok je pripravljena za odvajanje od pleničk med 18. in 36. mesecem starosti. 
Nove raziskave so celo ugotovile, da odvajanje od pleničk pred 27. mesecem nima nobenih prednosti. Predvsem pa se večina motoričnih sposobnosti za uspešno odvajanje na stranišču razvije po 24. mesecu starosti. 

Zato nikar ne hitite in ne pričakujte preveč prezgodaj. Otroci vam bodo sami povedali, kdaj so pripravljeni, če boste le znali prepoznati njihove znake. Takrat bo šlo odvajanje hitreje in lažje!

Znaki, da je otrok verjetno pripravljen na odvajanje od pleničke: 

  • Želi nositi spodnja oblačila za »velike otroke«.
  • Posnema obnašanje staršev ali starejših sorojencev.
  • Zna sam obleči in sleči oblačila (največkrat okoli 30. meseca).
  • Lahko sam hodi od stranišča in do stranišča (največkrat okoli 15. meseca).
  • Z besedami, obrazno mimiko ali obnašanjem zna nakazati, da mora na stranišče (grimase, godrnjanje, čepenje, držanje za pleničko, križanje nog – največkrat med 26. in 29. mesecem).
  • Lahko predvidevate, kdaj bo moral na potrebo in jo lahko zadrži celo noč  .
  • Pokaže, da mu je neprijetno v umazani plenički in prosi, da jo zamenjate.
  • Izkaže zanimanje za uporabo stranišča in nadzorovanje izločanja (največkrat med 24. in 26. mesecem).
  • Plenička ostane suha vsaj dve uri ali med počitkom – še posebej pomembna je suha plenička po popoldanskem počitku (največkrat med 24. in 26. mesecem). 
  • Malček je dojemljiv za sledenje eno- ali dvostopenjskim navodilom.

 

Večina otrok je pripravljena za odvajanje od pleničk med 18. in 36. mesecem starosti.

Kako poteka odvajanje od pleničk?

Ocenili ste, da je vaš malček sedaj čustveno, umsko in telesno pripravljen na odvajanje od pleničk in navajanje na kahlico ali stranišče. Zdaj morate poskrbeti, da je uvajanje tudi čas, ko se v vaši družini ne dogajajo velike spremembe. Tako otrok ne bo v stresu in se lahko cela družina ves čas posveti tej veliki prelomnici.

Prvi koraki k odvajanju od pleničk: 

Počasi vzbudite zanimanje za kahlico ali stranišče: otrok naj si kahlico sam izbere v trgovini. Kahlico postavite v otroško sobo, da jo lahko otrok bolje spozna. Skupaj prebirajte knjige o odvajanju od pleničk ali med previjanjem komentirajte, kako mokra je plenička, da jo zna prepoznati tudi sam.

Bodite za zgled: vzemite si čas in otroku omogočite, da vas spremlja na stranišču. Pokažite mu, kako je videti rutina uporabe stranišča – slačenje, uporaba stranišča, spiranje školjke, umivanje rok. Pri tem vam lahko pomagajo tudi starejši sorojenci ali igračke.

Prilagodite svoj dom: priporočamo, da v času odvajanja od pleničk umaknete preproge in blazine, še posebej v prostorih, kjer se otrok pogosteje zadržuje. Otrok naj se igra v prostorih, kjer je blato ali urin preprosto očistiti. 

Če med odvajanjem pride do nezgode, ne kaznujte ali grajajte otroka.  

Poskrbite za primerno prehrano: za uspešno odvajanje je nujno redno in neboleče izločanje, zato poskrbite za zadosten vnos tekočin in hrane, ki preprečuje zaprtje (sadje, zelenjave, hrana z veliko vlakninami).

Otroka oblecite v ohlapna in praktična oblačila: pomembno je, da v obdobju odvajanja otroka oblečete v oblačila, ki jih lahko hitro slečete – brez zadrg, pentelj ali pasov. Zato je priporočljivo, da odvajanje poteka v poletnih mesecih, ko je otrok najmanj oblečen in se lahko hitro sleče, ko začuti potrebo. 

    WAYA namig – med odvajanjem je pomembna tudi velika zaloga (čistih) spodnjih hlačk.

    Naslednji korak je izbira primerne metode. Obstaja več metod za odvajanje otrok od plenic – od različnih metod, ki se osredotočajo na otroka, do hitrih in »učinkovitih« metod, ki delujejo v nekaj urah ali dnevih, do metod, s katerimi morate začeti že ob rojstvu otroka. 

    Preberite tudi naš članek o sproščenem pristopu odvajanju od pleničk in izzivih, ki jih lahko privajanje na stranišče prinese.

     

    Literatura

    1. Kimball. The Perils and Pitfalls of Potty Training. Pediatr Ann. 2016 Jun 1;45(6):e199-201.
    2. Choby BA, George S. Toilet training. Am Fam Physician. 2008 Nov 1;78(9):1059-64.
    3. Baird et al. Toilet Training: Common Questions and Answers. Am Fam Physician. 2019 Oct 15;100(8):468-74.
    4. https://nijz.si/wp-content/uploads/2022/07/predsolski_otroci_-_prirocnik_za_izvajalce_vzgoje_za_zdravje.pdf
    back to top