Kronično zaprtje pri odraslih

Kronično zaprtje je neredno in oteženo odvajanje blata, ki lahko traja nekaj tednov ali celo mesecev. Ker ga pogosto spremljata bolečina in otrdelost trebuha, lahko vodi do slabše kakovosti življenja in izolacije. Če imate tudi sami podobne znake, potem preberite, kako to spremeniti.
Kaj je kronično zaprtje pri odraslih

Kaj je zaprtje in kaj so njegovi simptomi?

Normalno odvajanje pri zdravih odraslih je od trikrat na dan do trikrat na teden. Pri zaprtju pa je število odvajanj zmanjšano. Vendar pa to ni edini znak zaprtja niti ni tako problematičen. 

Bolj opazimo druge simptome kroničnega zaprtja:

  • trdo ali grudasto blato
  • težje odvajanje blata
  • napenjanje ali napet trebuh
  • nepopolno iztrebljanje blata

Zaprtje se lahko pojavi zaradi:

  • premajhne telesne aktivnosti
  • premajhnega vnosa vlaknin
  • uživanja nekaterih zdravil
  • nezadostnega vnosa tekočin

 

kaj je vzrok za zaprtje

 

Trdoto blata lahko opišemo z Bristolsko lestvico, ki je predstavljena spodaj. Z zaprtjem povezujemo tipa 1 in 2. Če tudi vi opazite podobno konsistenco blata, se verjetno spopadate z zaprtjem. 

Vendar pa ni nujno, da nimate zaprtja, tudi če vaše blato ustreza drugim tipom trdote blata.

 

Tabela z lestvico zaprtja
 

Normalno odvajanje pri zdravih odraslih je od trikrat na dan do trikrat na teden. Pri zaprtju pa je število odvajanj zmanjšano.

Koga največkrat prizadene kronično zaprtje?

Zaprtje je pogosta motnja, ki povprečno prizadene približno 20 % ljudi, odstotek pa se povečuje s starostjo. 

Težave z zaprtjem se pogosteje pojavljajo pri ženskah kot pri moških.

Ta razlika nastopi zaradi več razlogov: 

  • nihanje ženskih spolnih hormonov poveča možnosti za zaprtje; 
  • med nosečnostjo, ko na zaprtje vpliva več dejavnikov.** Zaprtje med nosečnostjo je bolje razloženo tudi v našem članku;
  • po porodu lahko poškodbe medeničnega dna povzročijo težave z zaprtjem.

Kako lahko odpravite kronično zaprtje ?

Med najbolj pogoste pristope zdravljenja zaprtja z zdravili zagotovo sodijo odvajala, med katerimi jih je večina na voljo v lekarnah brez recepta. A kako boste izbrali najprimernejšega zase?

Makrogol 4000 je prva izbira zdravljenja zaprtja po smernicah zdravljenja zaprtja za odrasle, ker zmehča blato, olajša izločanje in ureja delovanje črevesa.

Makrogol 4000 je osmozno odvajalo, ki deluje tako, da nase veže vodo in s tem zmehča blato ter olajša njegovo izločanje. Prednost te vrste odvajal je, da se telo nanje ne navadi, hkrati pa so njihovi učinki vidni v 24 do 72 urah. 

 

Pri kronični zaprtosti zato priporočamo uporabo izdelka WAYA Lax za odrasle, ki vsebuje makrogol 4000***, ima prijeten okus po citrusih in je v priročnem pakiranju, ki omogoča posamezno odmerjanje. Takoj po zaužitju vrečice WAYA Lax morate spiti kozarec vode za vsako uporabljeno vrečico.

 

** Med nosečnostjo in dojenjem naj se uporabnice pred uporabo WAYA Lax  medicinskega pripomočka posvetujejo z zdravnikom.
*** Makrogol se po smernicah za zdravljenje zaprtja priporoča kot prva vrsta simptomatskega zdravljenja pri pediatričnih bolnikih in odraslih. Uživajo ga lahko tudi sladkorni bolniki.

Izdelke z makrogolom 4000 lahko uporabljajo tudi sladkorni bolniki. Preden se odločite za določene načine zdravljenja, se najprej pogovorite s svojim zdravnikom, ki bo predlagal spremembe glede na vašo zgodovino zdravljenja in drugo terapijo, ki jo prejemate.

back to top