9 korakov do zdrave prebave v prazničnem času

Nina Fridrih, mag. farm.
Prazniki so čas za družino, prijatelje in zase, pa tudi za (pre)obloženo mizo, zanemarjanje telesne aktivnosti in pogostejše prenajedanje.
Nad prebavne težave po praznikih tudi s probiotiki!

V sodobnem hitrem tempu življenja naš želodec zelo trpi, saj ga pogosto prehitro napolnimo s preveliko količino manj kakovostne in slabo prežvečene hrane. Kadar nepravilen način prehranjevanja postane stalnica, nastopijo težave.

Prenajedanje, alkohol in jedi z veliko maščobe in sladkorja pa samo še prilijejo olje na ogenj. Pojavi se občutek, da je hrana obstala v želodcu, napenjanje, napihnjenost, krči, bolečina v želodcu, zgaga, spahovanje, zaprtje in druge prebavne težave.

Kako do zdrave prebave po praznikih?

1. Skrb se začne s preventivo, torej že pred prazniki

Pri nakupovanju dobrot in njihovi pripravi bodite zmerni. Tradicionalne praznične jedi poskusite spremeniti v zdravo obliko in recepte prilagodite tako, da vključite čim manjše količine sladkorja, soli in maščobe. Izbirajte manj mastno meso, odstranite vidno maščobo, uživajte zmerne količine sladic, v prehrano pa vključite dovolj sadja, zelenjave, polnovrednih žitaric, ki hranilno in energijsko uravnotežijo obrok.

2. Strokovnjaki priporočajo uživanje vsaj štirih obrokov na dan

S tem dosežemo boljše delovanje presnove in večji občutek sitosti čez dan ter ugodno vplivamo na raven sladkorja v krvi in nižanje vsebnosti maščob v krvi.

3. Gibajte se vsaj pol ure na dan

Že zmerna telesna dejavnost, ki poveča srčni utrip, pospeši telesno presnovo na tri- do šestkratno raven od tiste v mirovanju, pripomore pa tudi k zmanjšanju stresa in krepitvi samozavesti. Izberimo telesno dejavnost, ki nam prinaša veselje in jo najlažje vključimo v vsakdan.

4. Privoščite si dovolj kakovostnega spanca, da si telo odpočije in obnovi energijo

Pomanjkanje spanja povzroči željo telesa po enostavni rešitvi za obnovitev energije, kot je vnos sladkorja in kofeina. V zadnjem času strokovnjaki pomanjkanje spanja povezujejo tudi s pojavom debelosti.

5. Če nastopijo težave zaradi nezdravega prehranjevanja, naj bo naslednji obrok lahek, z dovolj tekočinami in vlakninami

Izogibajte se kavi, alkoholnim in gaziranim pijačam, mastni in slani hrani ter sladkorju, saj lahko težave še poslabšajo.

6. Če ste napihnjeni, si lahko pomagate s kozarcem vode z dodano žlico limoninega soka, ki spodbudi delovanje prebavnih encimov

Prebavo olajšata tudi riževa ali ječmenova juha. Za zmanjšanje bolečine v želodcu so že naše babice s pridom uporabljale star recept pitja čaja grenkega pelina, tavžentrože ali rmana, ki spodbujajo izločanje želodčnih sokov in pospešijo prebavo.

7. Kadar se pojavi zaprtje, je ključno najprej pitje večjih količin tekočine

Veliko se gibajte in pazite na kakovost prehrane, ki mora biti bogata z vlakninami, še posebno se priporoča uživanje zelo zrelih kivijev, suhih sliv, dateljnov in sokov iz suhih sliv in fig. Odsvetujejo se banana, riž, korenje in čokolada.

8. Ob driski je nujno uživanje velikih količin vode ali nesladkanih čajev (iz suhih borovnic, črni čaj)

Trajanje driske skrajšamo z jemanjem izdelkov z dokazano učinkovitimi mlečnokislinskimi bakterijami, ki jih lahko kupite v lekarni (npr. Lactobacillus rhamnosus GG).

9. Pri lajšanju prebavnih težav pomagajo dobre mlečnokislinske bakterije

To so živi organizmi, ki ugodno delujejo na črevesno mikrobioto (skupek vseh mikroorganizmov v črevesju), če so dodani v zadostni količini.

Zdrava črevesna mikrobiota je pomembna pri razgradnji hrane in delovanju imunskega sistema. Njeno ravnovesje je odvisno od mnogih dejavnikov (prehrane, zaužitega alkohola ali zdravil, bakterijskih in virusnih okužb, stresa).

Posledice porušenega ravnovesja se izrazijo na prebavi, počutju in slabši odpornosti, pri uravnovešenju pa si lahko pomagamo z dodajanjem mlečnokislinskih bakterij. Najdemo jih v fermentiranih prehranskih izdelkih, kot sta jogurt in kefir, pa tudi v obliki prehranskih dopolnil. Najbolj raziskan sev, s katerim si lahko učinkovito pomagate pri lajšanju prebavnih težav je Lactobacillus rhamnosus GG. Vsebujejo jih izdelki WAYA Biotic.

Za zagotavljanje zdrave prebave je treba v svoj vsakdan vgraditi čim več pozitivnih dejavnikov zdravja, zavedati pa se moramo, da pomembni niso le prazniki, temveč vseh 365 dni v letu.

back to top